Mijn naam is Ronne van den Hurk

Pas in 2019 ben ik begonnen met schilderen. Maar als ik terugkijk ben ik wel altijd al creatief geweest. Als kleuter leerde ik al borduren op kaarten, en later op doek. Ook breien en haken kreeg ik met de paplepel ingegoten. Op m’n verlanglijstje voor Sinterklaas stond wat ik wilde hebben: “Een naaimachine en verder niks.” Al vroeg wist ik blijkbaar dat je zonder goed materiaal niet veel bereikt. De naaimachine kwam er, maar binnen no time zat ik achter de naaimachine van mijn moeder. Ze leerde me patronen lezen, waardoor ik ook oude kleding kon omtoveren tot wonderlijke nieuwe ontwerpen. Het tekenen leerde ik spelenderwijs van mijn vader, die als specialisatie het reclametekenen had. Ik leerde de wonderlijke wereld der letters, met of zonder schreef, onderkasten en kapitalen.

Op de middelbare school tekende ik voor de schoolkrant, en dan vooral de koppen. In oude schriften kwam ik ook heel precieze pentekeningen tegen, van sleutels, etui, en dergelijke. Ook Escher vond ik fascinerend; ik probeerde zijn tekeningen na te maken, en ook knutselde ik de driedimensionale vormen met doorlopende patronen. Die liefde voor precisie heb ik nog steeds. Toch deed ik daarna weinig gerichts met deze talenten. Wel gebruikte mijn creativiteit steeds op andere manieren. Vooral alle oude ambachten vind ik fascinerend. Zo leerde ik mezelf een trap bouwen en kozijnen repareren, maar evengoed wol spinnen (van onze eigen schapen) en vilten. Daarnaast jam maken van alle fruit dat ons erf ons brengt en ik ontwikkelde materialen en  workshops rondom het werken met klank, in het bijzonder met stemvorken. Regelmatig hoor ik van mensen: “Jij kunt alles.”. Maar alle dingen die ik doe zijn simpelweg het resultaat van creatief denken en doen, wat zich op allerlei manieren kan uiten. In 2018 begon ik weer eens met wat te tekenen. Dat beviel goed. De behoefte om te schilderen kwam kort daarna. Ik wist het gewoon ineens zeker: dat is wat ik wil.

In september 2019 ben ik begonnen aan de opleiding voor realistisch schilderen in Deventer. Daar leerde ik de fijne kneepjes van het fijnschilderen. In januari 2020 volgde ik de cursus ‘Schilderen als Rembrandt’ aan te Teekenschool van het Rijksmuseum. Daar leerde ik het hele proces van voorbehandelen van linnen tot het maken van een meesterwerk. Op die manier wilde ik leren schilderen. Daarom volg ik nu de opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst in Groningen. Dat voelde in het begin een beetje als opnieuw leren lopen. Loslaten van aangeleerde maniertjes en afleren om snel naar een mooi resultaat te willen. De afbeeldingen op deze site tonen zowel eerder werk dat ik maakte in de tijd van Deventer, met heel precies werk, als werk dat wat losser is en ik in de afgelopen jaren maakte.  

Enjoy!

Wanneer je mij iets wilt vragen dan kunt u gebruik maken van onderstaand formulier, of bellen of mailen naar info@ronnevandenhurk.nl | 06-2 39 18 39 8

    Back To Top